Asociația unPi pentru Școlari

înregistrată la Judecătoria Târgoviște, Dâmbovița, RO prin certificat 22/I/A/2019; CIF 41680036

vreau unPi ✍🏼, să ajut 💰, să programez 🤖, voluntar 🦾 De ce? primești, asamblezi, conectezi, la 📺

De ce? #

(sau ce) vreți să faceți (cu) proiectul unPi? #

Răspuns: sunt copii în România care au pierdut din start la loteria vieții. Poate au rămas fără părinți, poate s-au născut într-o familie foarte săracă, șamd. Cu proiectul unPi vrem să-i ajutăm să-și depășească condiția socială în care s-au născut, și să le dăm o posibilitate de a crea un viitor mai frumos pentru ei și familiile lor.

programare? IT? #

Răspuns: programarea, munca în IT în general, este cea mai democratică ocupație pe Pământ, plătită cel mai bine (în raport cu diplomele acumulate, sau lipsa lor). Toate meseriile necesită un mecanism de certificare (ex. ai nevoie de o diplomă, de la o universitate, colegiu, ori certificat) pentru a putea profesa și câștiga bani. În IT nu este așa. Desigur, dacă ai diplome și certificări în IT poți câștiga și mai mult, dar din 2018, firme mari precum: Google, Apple, IBM nu-ți mai cer să ai o diplomă de facultate pentru a lucra la ei 🤓.

nu altceva? #

Răspuns: nu insistăm pe monocultură, gen “învață doar IT”, dimpotrivă. Trebuie să vezi viitoarele tale cunoștiințe în IT drept o unealtă ce îți va permite să multiplici, uneori de sute, chiar mii de ori, ce poți face de unul singur. Dacă visezi să devii doctor, asistentă, avocat(ă), economist, etc, vei putea folosi ulterior cunoștiințele tale specializate ca să creezi un program sau mai multe programe pe calculator care să te ajute în munca (mult) visată, sau ca să știi ce să-i ceri unui consultant IT.

tu/autorul? #

Răspuns: eu am avut scânteia/ideea inițială, dar oricine poate acum să doneze, sau să corecteze paginile unPi, sau să contribuie la cursul Golang în limba română, sau să creeze alte cursuri pentru proiectul unPi.

noi/eu/beneficiarul? #

Răspuns: dacă ești un copil în dificultate (financiară, socială), ai cel puțin 10 ani, și vrei să-ți schimbi condiția prin forțe proprii, și vrei să înveți programare, roagă-l pe unul din părinții tăi (sau pe tutore, dacă ai așa ceva) să contacteze unPi direct. (nu vă putem ajuta pe toți din prima zi, din păcate, dar pe măsură ce primim noi donații sau sponsorizări, vom trimite câte un calculator unPi tuturor celor ce au fost selectați)

copii începând cu vârsta de 10 ani? #

Răspuns: conceptele în programare, chiar explicate la nivelul unui copil, nu sunt foarte ușor de înțeles. Avem nevoie de o minimă maturitate în gândire (chiar începând cu: “ooh, m-am născut sărac, acum înțeleg, dar pot schimba asta”), plus capacitatea de a gândi abstract. Desigur, cu implicarea directă a părinților, programarea poate fi predată la orice vârstă.

numai copii? #

Răspuns: prioritatea este pentru copiii defavorizați, dar pe măsură ce primim noi donații vom putea extinde aplicabilitatea și la alte vârste. Indiferent de vârstă, dacă vrei să primești unPi, trebuie să te angajezi că respecți cu strictețe regulamentul. Părinții care își permit să cumpere un calculator în configurația unPi vor putea urma cursurile unPi în mod privat.

nu vorbești de vârsta celor din IT? #

Răspuns: Da, nu este totul roz în IT. Și nimeni nu-ți prea spune asta din timp. Dacă atunci când ești tanăr ești căutat precum pâinea caldă, pe masură ce înaintezi în vârstă (să zicem după 35 de ani), devine din ce în ce mai greu să-ți găsești o slujbă (bine plătită) în IT, dacă nu ai acumulat în timp cunoștiințe specifice (în IT, sau alte domenii, vezi monocultura de care am vorbit mai sus). Iar dacă nu ai o diploma în IT, trebuie să fii întradevăr foarte bun la ceea ce faci, să înveți și să te instruiești mereu în tehnologiile noi care apar.

unPi și nu un calculator la mâna a doua? #

Răspuns: oricine lucrează profesional cu calculatoarele îți poate spune cât de fragile sunt, și cât de complicat este să faci un soft sau program care să meargă exact la fel pe toate. Configurația unPi ne permite să testăm ușor materialele pentru cursul Golang și să ne asigurăm că totul va arăta la fel, pentru toți elevii. E mult mai greu de făcut asta cu diverse calculatoare la mâna a doua.